Başarı ve imkanlarınızı daha doğru kullanmanın yolları

Eğer siz de, pek çok diğerleri gibi bu hobide başarılı olmayı hedefliyorsanız; bu başarıyı elde etmek için atmanız gereken bazı adımlar vardır.

1. Mümkün olduğunca fazla yarışmaya ve etkinliğe katılın. Katıldığınız etkinlikler ne kadar kapsamlı ise o kadar iyi olacaktır. Yarışmalarda neden bir kuşun Şampiyon olduğunu ve diğer bir kuşun ikinci geldiğini anlamaya çalışın. Bazen yarışmaya katılan kuşların aldıkları derecelere bir anlam veremeyebilirsiniz. Bu sizi endişelendirmesin. İnsanlar bu kuşları farklı gözlerle farklı kriterlere göre tartarlar. Sadece zaman kimin daha iyi tespitler yaptığını gösterecektir.

2. Kendinizi geliştirmek için öğrenmeye devam edin. Asla başkalarının gözünüzü korkutmasına izin vermeyin. Hatalar yapmaya mahkumsunuz, sadece yapılan hataların bir başkasına değil, size ait olduğundan emin olun.

3. Her zaman diğer tecrübeli hobi meraklılarının sözlerine kulak verin. Tavsiyeleri iyice ölçüp biçin ve kendi yolunuzu çizin.

4.Show Muhabbet kuşu Standartlarını iyi kavrayın, bunu başardığınız da aslında çok az Show kuşunun bu Standartlara yaklaşabildiğini göreceksiniz.

5. Yarışmalarda sonuçlar açıklanırken, ödüllerin kimlere gittiğini, kimlerin sürekli yarışmalarda derece aldıklarını iyi gözlemleyin. Dikkatinizi vermeniz gerekenler sadece Şampiyon kuşların yetiştiricileri olmamalı aynı zamanda yarışmalarda rekabetçi kuşlarla bir şekilde varlığını kanıtlayanları aklınızın bir köşesine yazın. Kuşlarıyla ve yarışmalardaki varlıklarıyla dikkatinizi çeken yetiştiricileri ziyaret edin. Çoğu yetiştirici sizlere üretimhanelerini göstermekten mutlu olacak ve size değerli tavsiyelerde bulunacaklardır. 

Ziyaretiniz sırasında her kafese bakın, kuşları inceleyin, sorular sorun ve üretimin derinlemesine bir kalitesi olduğundan emin olmaya çalışın. Üretim sezonunda 100 yeni yavru almış bir yetiştiricinin sadece bazı kuşları ilginizi çekiyorsa, bunun ileride sıkıntılı olabileciğini unutmayın. Derinlemesine kaliteye sahip bir kümeste göreceğiniz kuşların tamanına yakını sizi etkileyecektir ve bu durumda o yetiştiriciden alacağınız kuşlar taşıdıkları nitelikli kan sebebiyle zamanla sizin de belirli bir kaliteye ulaşmanızda yardımcı olacaklardır. İyi kan uzun vadede her zaman kazandırır. Bu yüzden her zaman iyi bir kümesten alınacak vasat bir kuş, vasat bir kümesten alınacak üstün nitelikler taşıyan bir kuştan çok daha iyi sonuçlar verecektir. Ancak doğru tercihleri yaptığınızda, kuşları aldığınız kümesin kalitesine yakın sonuçlar almayı bekleyebilirsiniz.

Yetiştirmeye yeni başlayacak birisi olarak her zaman genç kuşlar almaya çalışın. Genç kuşlar almak, sizin yıllara dağılacak üretim planlarınızda kümesinizi ve tercihlerinizi zengin tutacaklardır. Zamanla onlarda olgunlaşacak ve üretimden muaf kalacakları bir yaşa geleceklerdir ama bu süre içinde size çok daha nitelikli sayıca fazla seçenekler geride bırakacaklardır.

Şimdi karar verebilecek olgunluğa ulaştınız. Ne istediğinizi ve istediğinizi kimden bulabileceğinizi biliyorsunuz.
Artık öğrendiklerimizi kontrol etmenin zamanı geldi.

*Üretici sizin ilginizi çeken kuşlara sahip mi?
*Sizin ilginizi çeken kaliteli kuşlar kümesin geneline yaygın mı? Yoksa kaliteli kuşlara sahip olmakla birlikte genelde vasat bir kümes mi?
*Kümes sağlıklı mı?
*Sonuç olarak yetiştiriciye güvenebilecğinizi hissediyor musunuz?
*Bu kümesten kuş temin etmek size kaça patlıyacak?

Bu konuda size tavsiyem bütçenizi belirledikten sonra bu paraya alabileğiniz kadar fazla kuş almanızdır. Başlangıç için Üst seviye bir yetiştiriciden yüksek bedellere kuşlar almanız doğru olmayacaktır. Böyle yetiştiriciler yüksek bedeller istedikleri üst seviye kuşlar için tahmin bile edemeyeceğiniz kadar vakit, çaba ve para harcamışlardır. Sizi hayran bırakan, bu kuşları Dünya standartlarına ulaştırabilmek için verdikleri emek çok fazladır. Bu kuşlar Dünya çapında yetiştiriciler tarafından takip edilir ve çok yüksek bedellere el değiştirirler. Günümüzde üreticiler artık kuşların çok detaylı soyağacı kayıtlarını tutuyorlar. 1. Sınıf bir Show kuşu için tüm imkanlarınızı kullanmak yerine aynı kanı taşıyan akrabaların peşine düşmeniz sizin için daha hesaplı olacaktır. 

Kısaca söylemek gerekirse ''asla tüm yumurtaları aynı sepete koymayın’’ Tüm paranızı 1. Sınıf çok kaliteli bir çifte harcamayın. Bu kuşlar doğaları gereği sosyal hayvanlardır ve kalabalık popülasyon içinde üretim açısından daha verimli olurlar. Böyle bir strateji ile elde edeceğiniz kuşlar Dünya standartlarında olmayacaktır ama bu aşamada bu çok da önemli değildir. Bu hobiye yeni başlayanlar hep çok heyecanlıdırlar ve beklentileri genelde çok yüksektir bu da beraberinde hayal kırıklıkları getirir.

*Yıllarca bu işe gönülveren yetiştiricilerin kabul ettiği bir kriter vardı. Bu kritere göre;

‘’EĞER YUMURTALARINIZDAN YARISI DOLUYSA, İŞLER YOLUNDA DEMEKTİR’’

*Şimdilerde bu kritere bir yenisi eklendi;

‘’EĞER BİR ÜRETİM SEZONUNDA ÇİFTLERİNİZİN YARISINDAN YAVRU ALABİLİYORSANIZ İŞLER YOLUNDA DEMEKTİR’’

Bu ikinci kriteri şuna bağlayabiliriz. Bir üretim sezonunda İyi yavru aldığınız bir çiftten başka bir sezonda yavru alamayabilirsiniz, ya da yavru alamadığınız bir çift size bir sonra ki sezon çok sayıda yavru verebilir.

20 yıldan uzun süredir kuşlarımızı, bileziklerini ve yaşlarını umursamaksızın vaktinden önce eşe attık. Zamanla bunun bazı avantajları olduğunu gördük. Bu asla ‘’Erken eşe attığımız çiftlerimizden hep iyi sonuçlar aldık’’ demek değildir. Ancak erken eşe attığımız çiftlerimiz işler yolunda gitmediğinde bize zaman kazandırmış olacaklardır ve gelecek üretim sezonunda bizim daha doğru kartları oynamamız için bir avansımız olacaktır. Son yıllarda yarışta kalabilmek için yeterli yavru sayısına ulaşmakta zorluk yaşayanların sayısının arttığını görüyoruz. Sonuçta bu yolda çok iyi yer edinmiş yetiştiricilerin bile yeterli sayıya ulaşamadıkları için pes ederek yarıştan çekildikleri bir gerçek. Üretimde yeterli sayıya ulaşabilmek için bize zaman kazandıracak erken eşe atmanın bunun çarelerinden biri olabileceğini düşünüyorum.

Original text Copyright 1998, Gordon and Sylvia Hallam

Çeviri: Göktuğ ŞANLITÜRK

 

                                                                                                                  
                                                                                              
Göktuğ ŞANLITÜRK