Chris Goodall' ın Boyama ile ilgili tecrübeleri

Yavrularım ebeveyn beslemesinden çıktıktan sonra altı haftalık oluncaya kadar üretim kafesinde kalmaya devam ederler. Bu süre boyunca da ebeveynleri tarafından onlara yedirilen yumurta besini ve nemlendirilmiş tohumları kendileri yerler. Bu zamanda bolca su içeceklerdir, bu nedenle suyun tazeliğini garanti etmeye özen gösterilmelidir.

Altı haftalık olduklarında geniş salmaya alınırlar ve burada hemen hemen tüylerini düzene dek kalırlar. Yavrular bu aşamada kuru besin ile tanıştırılır. Yumurta besini ve nemlendirilmiş tohuma ilaveten ezilmiş kenevir, kolza ve ince taneli yulaf ezmesi verilir. Bir hafta sonra menüye aspur (kanarya tohumu) da eklenir.

Menüdeki gıdalar tüy dönemi boyunca kanaryaların istenilen tüy kalitesini üretmesine yardımcı olması açısından hayati öneme sahiptir. Ebeveynlerin tüy kalitesi bakımından özel olarak seçilip eşlenmesi tüy kalitesini 3/4 oranında etkiler. Geri kalanı esansiyel amino asitlerin temin edilmesi için protein açısından zengin ve dengeli bir diyetten geçmektedir. Filizlendirilmiş tohum, sert haşlanmış yumurta ve ayçiçeği içi amino asitler bakımından zengindir. Aspur, kahverengi dış katmanında bulunan ve kan dolaşımına az miktarlarda girerek tüy yapımına yardımcı olan silikon nedeniyle yılın bu zamanında çok önemlidir.

Önerilen dozda ticari ürünler veya karahindiba ve ıspanak gibi doğal besinler verilerek benim yaptığım gibi ekstra vitamin takviyesi de yapılabilir. Nyjer tohumu, kenevir ve keten tohumu gibi yağlı tohumlar küçük miktarlarda diyete ilave edilebilir. Bunlar, tüy parlaklığı için gerekli olan ekstra yağı sağlayacaktır.

İlk takım yavrular 8 ila 10 haftalık olduklarında tüye girmeye başlayacaklardır, ikinci takımlar ise biraz daha erken gireceklerdir. Yeni tüyler eskilerinin yerini alırken belli bölgeleri takip ederler, değişim göğüs ve sırt ile başlar takibinde boyun ve kafa ile sonlanır.

Damızlık kuşların tüy dökme işlemi hormonlar tarafından kontrol edilir. Farklı hormonlara sahip oldukları için erkek cinsel dürtüsünü ve ötüşünü kaybederek genellikle dişiden önce tüye girer. Başarılı bir tüy dökümüne yardımcı olmak için birkaç önemli tüyo da sıcak günlerde kuşlara banyo yaptırmak ya da sprey sıkmaktır, yeni tüylerin gelişim durumuna yardımcı olmada faydalı bir yöntemdir. Kuşları cereyandan muhafazalı bölmelerde tutun. Bu, yıl boyunca bir gerekliliktir, ama tüy dökme sırasında çok daha önemlidir çünkü tüy dökme işlemini tamamen durdurabilir. Kuş tüy dökmede sıkışmış ve son derece rahatsız olabilir. Bu durumdaki kuşu sıcak tutmaya çalışın, yumuşak gıdasına bir tutam kükürt ekleyin ve 1 ons (30mls) içme suyuna bir damla oranında akdiken şurubunu bir tonik olarak verin. Bu uygulamanın tüy dökümünü yeniden başlatması gerekir. Kuşlar için bol temiz hava ve ışık gerekmesine rağmen tüydeki kuşları doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Bunun amacı kuşun tüyünü güzel düzenli tonda düzmesidir çünkü güneşin ağartma etkisini hepimiz biliyoruz. Boyama beslenmesine gelecek olursak. Norwich Kanaryalar 1880 yılından bu yana renk gösterişi olması için beslenmiştir. İlk başlarda boyamak için acı Natal biberi kullanılmıştır, daha sonraları ise kırmızı biber (cayenne) kullanılmıştır. Benim metodumda 4 birim yumurta besinini 1 birim bibere tutunabilmesi için biraz zeytinyağı ile beraber karıştırıyorum. Ben bu metodu 1960 ların başında Canthaxantin çıkana kadar kullandım.

Bir festivalde ilk defa bu yeni ürün ile beslenmiş bir Norwich gördüğüm günü hatırlıyorum.Festival 1963 yıllarında Kings Lynn CBS de gerçekleştirilmişti ve kuş Peterborough dan Dr Smither'e aitti.Kuşlar yamalı ve yanık düzensiz bir renge sahipti çünkü boyar madde aşırı dozda ve düzensiz beslenmeyle verilmişti. Günümüzde festivallerde yetiştiricilerin ilk defa boyadığı kuşlarda hala görüyoruz. Genellikle doğru dozu ve oranları tutturmak birkaç yıl alıyor.

Eski acı biber yöntemi bugün hala kullanılabilir, ancak yetiştiricilerin çoğu Carophyll Kırmızı markası altında satılan bir ürün kullanıyor olacak. Bu suda çözünen bir ürün olup, hem yiyecekte hem de suda kullanılabilir. Ben her iki yöntemi de kullanıyorum ve kuşlarımı boyadığım metodu sizlere aktarmaya çalışacağım.

Genellikle Haziran ayının üçüncü haftasında ilk erkeğin tüylerini bırakmasıyla başlayıp Aralık sonuna kadar devam eden tüy sezonunda kuşlar üç günlük periyotlarla besin yoluyla boyanır. İlk gün suya karıştırılmış Carophyll alırlar. Metodumu sizlere aktarmaya çalışacağım dememin nedeni herkesin farklı ölçü birimleri kullanmasından dolayı tam ölçüleri vermemdeki zorluktur. Ben Vydex ürünleri ile birlikte gelen 2 2-ml lik bir kaşık kullanıyorum ve bir kaşık Carophyll Kırmızı yı 1.5 litre sıcak ancak kaynar olmayan su ile karıştırıyorum. Çoğu insan kaynar suyu önerecektir, ancak ben bunun Carophyll yi sudan ayrıştıracağını ve birkaç saat sonunda da dibe çökeceğini söylemeliyi

İkinci günde boyayı besin ile veriyorum. Karışımım aşağıdaki şekilde hazırlanıyor. 10 gram Carophyll Kırmızı ile üreme sezonunda kullanılan yumurta besininden 453 gramı (1 lb.) kahve değirmeninde karıştırıyorum. Karışım pudra kıvamına gelene kadar homojen olarak karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışımın 1 birimi ile yumurta besininin 6 birimi kolay ufalanır olması amacıyla soğuk su ile karıştırılır ve kuş başına 1 çay kaşığı oranında verilir. Soğuk su ilave edildiğinde bu karışım aynen sizin yavrulara verdiğinizki haline benzeyecektir. Eğer sıcak su eklerseniz renk pembeleşir.

Üçüncü gün hiç bir boyayıcı madde almazlar. Bu günde emmesi için karışımdan bir gün öce balık yağı eklenmiş eşit ağırlıkta form tohumu ve ince taneli yulaf ezmesi karışımı alırlar. Her kuşa ağız dolusu 1 çay kaşığı verilir. Yağlanmış tohuma yapışacak 1 çay kaşığı ticari bir multi-vitamin ve mineral ürünü kullanılır. Kuşlar sadece baş ve boyun tüyleri kalana kadar bu üç günlük döngü devam ettirilir. Daha sonra salmadan alınır ve ayrı kafeslere konulurlar. Bu günden festival sezonunun sonuna kadar gün aşırı olarak, tüyü değişmeyen sadece yüzü kaldığında gün aşırı olarak yarım çay kaşığı boya maddesiyle beslenirler. Bazı yetiştiriciler boyamayı sadece su yoluyla yapmaktadırlar, eğer uçumlu salma var ise bu uygun olabilir. Ahşap kafeslerde boyalı suyu önermiyorum çünkü ahşabı lekeliyor. Eğer bu şekilde uçumsuz kafeslerde tüy geçirecekseniz 3 günlük periyotlarla 1 gün atlanarak 2 gün üst üste 1 çay kaşığı boyalı besin verilmesini tavsiye ediyorum. Eğer kuşların dışkıları pembemsi veya kırmızı renkte ise bu boyanın oran miktarının doğru olduğunu gösterir. Bu dönem bir yetiştiricinin en kötü dönemidir çünkü her yerde tüyler vardır ve kuşların görüntüsü en kötü haldedir. Ancak bu çirkin ördek yavruları ödüllü bir Norwich kanaryaya dönüştüğünde bunun her şeye değdiğini düşünüyorum.

İyi bir tüy sezonu geçirmenizi temenni ediyorum.

Chris Goodall

                                                                                                                  
                                                                                               Çeviri: Birol BAKAY