Üretim Öncesi Bakım ve Kür Programı

Bu program kendi tecrübelerim ve araştırmalarım yerli ve yabacı üreticiler ile diyaloglarım sonunda edindiğim bilgilerden oluşmaktadır. Bu programın amacı üretim döneminde yaşanabilecek sıkıntıları minimuma indirmek, yavru ölümlerini önlemek, kara benek hastalığını kaldırmak ve bol sağlıklı yavru alabilmektir. Eksiklerim, yanlışlarım olabilir. Herkesin kendine has bir beslenme sistemi var bu benim uygulayacağım ve yapmayı düşündüklerim. Asla uzman değilim. Bilgi yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Önce genel bakım.

Aralık ayında ışık ve yem düzeni normal seviyede tutulur. Bu ayda ışık düzeni 11-12 saat kaliteli ışık yeterli olacaktır. UV spektrumlu gün ışığı florosan lamba tercihen. Sade kanarya yemine ilave olarak haftada 1 defa az miktarda kondüsyon yemleri, haftada 1 defa meyva(elma, vb) sebze (brokoli, havuç vb) Şubata kadar haftada 1 defa yumurta maması. Mama 1 tatlı kaşığı. Mamaya ilave olarak haftada bir multivitamin. Ben bazen mamaya sızma zeytin yağı az miktarda katıyorum. Bazen de yemi zeytinyağı ile yağlıyorum. Kondüsyon yemlerine buğday tohumu yağı eklenebilir. Üretime yakın balık yağı da katılabilir.
Yumurtalı mamaya dondurulmuş bezelye az miktarda çekilip eklenebilir.
Ayrıca, çimlendirme tohumları normal tohumlardan çok daha besleyicidir. 2 haftada 1 defa verilebilir. Dikkat edilmesi gereken husus çimlendikten hemen sonra alınmalı ve çok iyi yıkanmalı gerekirse sirkeli suda bekletmeli kurulayıp kuşlara öyle vermeli.

Her gün temiz su temiz hava temiz kafes.
Bizim kuşlarımızda koruyucu hekimlik yani hastalık olmadan önlemimizi almak çok önemlidir. Kuşlar hastalandıktan sonra elbette tedavi edilebilmektedir ancak zor olmakta zaman kaybına ve sezon kaybına neden olmaktadır. Bunun için de temizlik başta gelmektedir. Temiz kafes, temiz su, taze yem, temiz hava.

Üretimden 6-8 hafta önce hazırlıklara başlanır.

Baycox:  Coccidiosis için Sadece 2 gün 1 litreye 3ml verilir.
ESB4:  5 gün verilir. 2 gün temiz su tekrar 5 gün verilir. Ölçüsü Litreye 2 gram
Baytril: Salmonella için, 5 gün verilir. 1 litreye 2 cc. Sonra 2 gün temiz su. Sonra 3 gün probiyotic
(ben Esb4 bulursa onu uygulayacağım bulamazsam baytril yapacağım)
Taylan: 5 gün 1 litreye 2.5 cc
Üretime 1 ay kala Vitamin E ve kalsiyum ilavesi mamaya veya suya.
Üretime kadar haftada 30 dakika ışık müddetini artımalı üretimde 14-15 saat kaliteli ışık olmalı.
Üretim öncesi ve başlangıcında ilk hafta Flagellamix 1 litreye 4 gram
Tüm üretim sezonu ve başında bulabilirseniz Grog. (Kara benek, atoxoplasmosis, ornithosis, mega bakteri)
Probiyotik olarak kefir kullanılabilir. Ancak tahta kaşık kullanılmalı.
Bitler ile mücadelede. Frontline enseye göz damlalığı veya kulak pamuğu ile çok az üretimden 2 ay önce. Sularına ivermektin 1 litreye 1 cc üretimden 2 ay önce Yuvalıklarına toz bit ilacı. Çok kuvvetli büyükbaş ilaçlarından olmamalı.
İshal durumunda tetramezatin. 1 litreye 1 gram 3 gün boyunca

                                                                                                                  
                                                                                             
Gökhan CANLI